Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami (Styropian)


Niby klasyczne ciasto, jednak o bardzo intrygującej nazwie - styropian - co prawda w wersji z wiórkami kokosowymi, ale kto by patrzył na takie szczegóły. Na pewno nie ja, ponieważ ciasto pod każdą nazwą będzie smakować równie pysznie. Kruchutki spód, a w środku nieziemska i rozpływająca się w ustach pianka, która na drugi dzień zmienia konsystencję na bardziej 'sernikową', następnie wiśnie dla charakteru i kolejna warstwa kruchego. Jak dla mnie absolutnie rodzinne i takie 'domowe ciasto'. Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze ciasto kruche z owocami kojarzy się z mamą, która jest absolutną mistrzynią! To dzięki niej można powiedzieć, że czuję pod palcami odpowiednią konsystencję ciasta, wiem co dodać lub zmodyfikować. Jednak jak to zwykle bywa i tak zawsze pada hasło: "Mamo, sprawdź czy dobre. :)". Bez tej pewności to już nie to samo. Zapraszam po przepis. :)



Ciasto:

·         510 gramów maki pszennej
·         250 gramów masła
·         100 gramów cukru pudru
·         5 żółtek
·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa śmietankowa:

·         1200 gramów kwaśnej śmietany 18%
·         200 gramów cukru
·         5 białek
·         2 opakowania budyniu śmietankowego
·         szczypta soli

Dodatkowo:

·         500 gramów wiśni świeżych lub z syropu

         Ciasto: do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do uzyskania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta.  Następnie ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny lub dłużej – ciasto można również przygotować parę dni wcześniej i przechowywać w zamrażarce.

         Wykonanie: zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia,  o wymiarach 23 x 33 cm. Podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez około 12 – 18 minut.

         Masa śmietankowa: białka razem ze szczyptą soli ubić na sztywną i gładką pianę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier – łyżka po łyżce. Następnie do piany przesiać proszek budyniowy i dodawać delikatnie i stopniowo śmietanę, tak aby masa nie opadła.

         Na podpieczony i przestudzony spód wyłożyć masę śmietankową i na wierzchu poukładać wydrylowane wiśnie. Jako ostatnią warstwę zetrzeć drugą część kruchego ciasta.

         Piec w temperaturze 180ºC przez około 50-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostygnięte ciasto oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.



Przepis: Moje wypieki

Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. Poproszę o kawałeczek :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bajka! Uwielbiam takie ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło pysznie za pierwszym razem! POLECAM :)
    Teraz zostanę mistrzem, bo na święta już zamówienie 3 blach.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)