Niby klasyczne ciasto, jednak o bardzo intrygującej nazwie - styropian - co prawda w wersji z wiórkami kokosowymi, ale kto by patrzył na takie szczegóły. Na pewno nie ja, ponieważ ciasto pod każdą nazwą będzie smakować równie pysznie. Kruchutki spód, a w środku nieziemska i rozpływająca się w ustach pianka, która na drugi dzień zmienia konsystencję na bardziej 'sernikową', następnie wiśnie dla charakteru i kolejna warstwa kruchego. Jak dla mnie absolutnie rodzinne i takie 'domowe ciasto'. Nie wiem jak Wam, ale mi zawsze ciasto kruche z owocami kojarzy się z mamą, która jest absolutną mistrzynią! To dzięki niej można powiedzieć, że czuję pod palcami odpowiednią konsystencję ciasta, wiem co dodać lub zmodyfikować. Jednak jak to zwykle bywa i tak zawsze pada hasło: "Mamo, sprawdź czy dobre. :)". Bez tej pewności to już nie to samo. Zapraszam po przepis. :)
Ciasto:
·
510
gramów maki pszennej
·
250
gramów masła
·
100
gramów cukru pudru
·
5
żółtek
·
1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
·
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa
śmietankowa:
·
1200
gramów kwaśnej śmietany 18%
·
200
gramów cukru
·
5
białek
·
2
opakowania budyniu śmietankowego
·
szczypta
soli
Dodatkowo:
·
500
gramów wiśni świeżych lub z syropu
Ciasto: do misy miksera przesiać
mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne
masło, żółtka i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do uzyskania zwartej, gładkiej
kuli kruchego ciasta. Następnie ciasto
podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki
na około 3 godziny lub dłużej – ciasto można również przygotować parę dni wcześniej
i przechowywać w zamrażarce.
Wykonanie: zamrożoną jedną część
ciasta zetrzeć na dno blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 23 x 33 cm. Podpiec na złoty
kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez około 12 – 18 minut.
Masa śmietankowa: białka razem
ze szczyptą soli ubić na sztywną i gładką pianę. Pod koniec ubijania zacząć
dodawać cukier – łyżka po łyżce. Następnie do piany przesiać proszek budyniowy
i dodawać delikatnie i stopniowo śmietanę, tak aby masa nie opadła.
Na podpieczony i przestudzony spód
wyłożyć masę śmietankową i na wierzchu poukładać wydrylowane wiśnie. Jako
ostatnią warstwę zetrzeć drugą część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 180ºC przez
około 50-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie ostygnięte
ciasto oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.
Przepis: Moje wypieki
Smacznego! ;)
Poproszę o kawałeczek :) Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDla mnie bajka! Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jej, jaki wysoki! piękny)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda bajecznie :>
OdpowiedzUsuńWyszło pysznie za pierwszym razem! POLECAM :)
OdpowiedzUsuńTeraz zostanę mistrzem, bo na święta już zamówienie 3 blach.