Kolejna propozycja na sezon owocowy. Idealne ciacho na upalny weekend. Biszkopt, galaretka i ulubione owoce - u mnie padło na truskawki, chociaż sprawdzą się tutaj również maliny, jagody, a nawet wiśnie i czereśnie. Niewielka porcja - akurat na keksówkę. Mało pracy, a efekt przepyszny. Bardzo polecam. ;)
Biszkopt:
·
4
jajka
·
60
gramów cukru
·
4
½ łyżki mąki pszennej
·
2
½ łyżki mąki ziemniaczanej
·
¼
łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta
soli
Dodatkowo:
·
300
– 400 gramów owoców
·
2
galaretki owocowe (każda na 500 mililitrów)
Biszkopt:
białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas
ubijania, jak już białka będą lekko spienione, zacząć dodawać cukier – łyżka po
łyżce. Następnie do ubitej piany dodawać żółtka i delikatnie wymieszać.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem
do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać suche składniki do piany z jajek i
delikatnie wymieszać – tak aby masa nie straciła puszystości.
Blachę o wymiarach 23 x 33 cm i keksówkę o wymiarach 13
x 25 (lub niewiele mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić w
stosunku ¼:¾. Mniejszą część wyłożyć do keksówki, większą do blachy. Wyrównać szpatułką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 – 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i gorące ciasto (z blachy) przełożyć na wilgotną ściereczkę,
obsypaną cukrem pudrem. Ciasto z keksówki wystudzić na kratce. Następnie
chwytając za ściereczkę przełożyć prostokątne ciasto, zwijając je w tunel do
keksówki. Pozostawić do wystygnięcia.
Galaretka:
galaretki rozrobić w 700 mililitrach wody i odstawić do stężenia.
Wykonanie: gdy ciasto będzie ostudzone, wyjąć je z
keksówki. Następnie zabezpieczyć papierem do pieczenia i włożyć tunel.
Przełożyć cześć stężonej galaretki, wyrównać i poukładać owoce. Wyłożyć
resztę i przykryć płatem ciasta, które było upieczone w keksówce. Docisnąć i
wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, w celu schłodzenia ciasta.
Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego! ;)
Lubię :)) często taki tunel przygotowuję w sezonie truskawkowym :))
OdpowiedzUsuńAle super :-) świetna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńAle fajny i smakowity. Lubię bardzo :) truskawek jest teraz moc, więc trzeba korzystać :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda! Lubię takie letnie ciasta ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Truskawkowa uczta smaku :)
OdpowiedzUsuń