Tunel z galaretką i owocami


Kolejna propozycja na sezon owocowy. Idealne ciacho na upalny weekend. Biszkopt, galaretka i ulubione owoce - u mnie padło na truskawki, chociaż sprawdzą się tutaj również maliny, jagody, a nawet wiśnie i czereśnie. Niewielka porcja - akurat na keksówkę. Mało pracy, a efekt przepyszny. Bardzo polecam. ;)



Biszkopt:

·         4 jajka
·         60 gramów cukru
·         4 ½ łyżki mąki pszennej
·         2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
·         ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli

Dodatkowo:

·         300 – 400 gramów owoców
·         2 galaretki owocowe (każda na 500 mililitrów)

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania, jak już białka będą lekko spienione, zacząć dodawać cukier – łyżka po łyżce. Następnie do ubitej piany dodawać żółtka i delikatnie wymieszać.
        
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać suche składniki do piany z jajek i delikatnie wymieszać – tak aby masa nie straciła puszystości.

Blachę o wymiarach 23 x 33 cm i keksówkę o wymiarach 13 x 25 (lub niewiele mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić w stosunku ¼:¾. Mniejszą część wyłożyć do keksówki, większą do blachy. Wyrównać szpatułką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 – 10 minut. Wyjąć z piekarnika i gorące ciasto (z blachy) przełożyć na wilgotną ściereczkę, obsypaną cukrem pudrem. Ciasto z keksówki wystudzić na kratce. Następnie chwytając za ściereczkę przełożyć prostokątne ciasto, zwijając je w tunel do keksówki. Pozostawić do wystygnięcia.

Galaretka: galaretki rozrobić w 700 mililitrach wody i odstawić do stężenia.

Wykonanie: gdy ciasto będzie ostudzone, wyjąć je z keksówki. Następnie zabezpieczyć papierem do pieczenia i włożyć tunel. Przełożyć cześć stężonej galaretki, wyrównać i poukładać owoce. Wyłożyć resztę i przykryć płatem ciasta, które było upieczone w keksówce. Docisnąć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, w celu schłodzenia ciasta.

Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.



Smacznego! ;)

5 komentarzy:

  1. Lubię :)) często taki tunel przygotowuję w sezonie truskawkowym :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super :-) świetna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny i smakowity. Lubię bardzo :) truskawek jest teraz moc, więc trzeba korzystać :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda! Lubię takie letnie ciasta ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)