Babeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Co się tu działo? Niestety nic, wiem... wiem i przychodzę z pokorą. Chcę znowu piec, robić zdjęcia i publikować dla Was pyszne przepisy. Im dłuższa przerwa, tym ciężej jest wrócić. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że już jestem po zajęciach, po zaliczeniach, po egzaminach i prawie po licencjacie.
Żeby dalej nie przedłużać już mówię na co Was dzisiaj zapraszam. Drożdżowe - tak, truskawki - tak (w końcu już są te pierwsze, wyczekiwane!) i ... babeczki? Bingo. Puchate ciasto z owocową niespodzianką w środku. Na górze pyszna, maślana kruszonka. Całość ujęta właśnie w niepozorną babeczkę/muffinkę. Gwarantuję, że ręka sama sięga po kolejną. Polecam bardzo! ;)



Ciasto:

·         230 gramów mąki pszennej
·         125 mililitrów mleka
·         50 gramów masła
·         50 gramów cukru
·         15 gramów drożdży świeżych lub 8 gramów drożdży suchych
·         2 żółtka
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kruszonka:

·         3 łyżki mąki pszennej
·         2 łyżki miękkiego masła
·         2 łyżki cukru

Dodatkowo:

·         10 truskawek
·         mąka ziemniaczana

Ciasto: najpierw zrobić rozczyn (ze świeżymi drożdżami) – do połowy letniego mleka dodać drożdże, po łyżce mąki i cukru. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w pozostałym mleku.  Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn, mleko z masłem, cukier, żółtka i pastę waniliową. Dobrze wyrobić.

Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, bądź wstawiać na całą noc do lodówki (po wyjęciu ciasto przynajmniej godzinę musi postać w temperaturze pokojowej).

Kruszonka: do miękkiego masła dodać cukier i mąką. Wyrobić palcami.

Wykonanie: wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 części (po ok. 50 gramów). Następnie z każdej zrobić placuszek, na środku ułożyć truskawkę obtoczoną w mące ziemniaczaną i zamknąć wokół niej ciasto. Tak powstałą kulkę włożyć łączeniem do dołu do formy na muffinki – gniazda wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do drugiego wyrastania. Podrośnięte babeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. 

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 20 minut – do zrumieniania. Wystudzić w formie, następnie na kratce.




Przepis, lekko zmodyfikowany: Moje wypieki 


Smacznego! ;)

6 komentarzy:

  1. Piękne babeczki z niespodzianką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest super pomysł. Trzeba korzystać koniecznie póki są truskawki. A sezon się zaczął na dobre. Trzeba się najeść - pod różnymi postaciami. Super pomysł :) Trzeba go wdrożyć w życie :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają po prostu fenomenalnie!!!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Daj mi o tym znać ;)